Ismerj meg minket!

Egy Hajdúsámsonhoz közeli tanyán élő és gazdálkodó családként egyszercsak fogtuk magunkat és elköltöztünk Portugáliába.

Megkerestük azt a waldorf iskolát amely méltó folytatása lehet a gyermekeink eddigi tanulmányainak. Ezt a biodinamikus gazdálkodást folytató iskolát a vidéki Portugáliában, Sao Joao dos Montes-ben sikerült megtalálnunk.

Már Magyarországon is komoly oliva fogyasztók voltunk, Portugáliában pedig, ahol alapvető élelmiszernek számít az olivaolaj mindenki, szinte mindenhez fogyasztja, még többet olajoztunk.

Oliva ültetvény Almograve közelében
Oliva ültetvény Almograve közelében
Olivaszüret az iskolában Sao Joao dos Montes-ben
Olivaszüret az iskolában Sao Joao dos Montes-ben
Oliva ültetvény Santa Iria de Azóia mellett
Oliva ültetvény Santa Iria de Azóia mellett
Olivaszüret Sao Joao dos Montes-ben
Olivaszüret Sao Joao dos Montes-ben
Nyár közepén még így néznek ki a bogyók...
Nyár közepén még így néznek ki a bogyók...

Magunknak hoztuk 

Amikor úgy alakult, hogy visszatértünk Magyarországra nem is volt kérdés, hogy mit hozzunk magunkkal... 

Nálunk az egész család szereti, fogyasztja. Sütünk-főzünk vele, salátákhoz fogyasztjuk, vagy csak egyszerűen kiöntünk egy kicsit a tányérba és finom kenyérrel "kitunkoljuk"...

Ilyenkor egy kicsit úgy érezzük megint Portugáliában vagyunk:)

Ebbe még fér :)
Ebbe még fér :)

Dugó (parafa), bor, 

és olivaolaj 


A fiúk hamar megtanultak portugálul, szerették az iskolát, a sok-sok foglalkozást amit a szabadban végeztek. Az egyik ilyen órájuk volt a horta (kertművelés) ahol az iskola olivaültetvényén több más mellett megismerkedtek az olivaszüret aprólékos, nagy odafigyelést igénylő feladataival is. Remek betekintés volt a Luzitán hagyományok világába.

Sok-sok szépség van ebben az oszágban (nem csak parafa, bor és oliva), de az egyik legszebb az itt előállított olivaolaj. Portugáliában olyan tárháza nyílt ki előttünk az olajoknak ami nagyon izgalmas, remek hangulatú, hosszan beszélgetős-kóstolgatós estéket eredményezett. Persze egy idő után már elébe mentünk ezeknek az élményeknek.

Talán a Maci érezheti így magát a málnásban...

Főleg a kisebb családi gazdaságokban találtunk csodákat.

Vidéken a gazdák éppúgy készítenek saját (családi) felhasználásra olivaolajat, mint a magyar gazdák házibort, vagy házipálinkát. Van jónéhány legendás, régi nagy hagyományú család. Néhány gazda egy kicsit többet is készít, valamennyit elad belőle. Ezek között az olajok között nagyon szép, nagyon különleges olajok vannak.


Egy sem esik le :)
Egy sem esik le :)